Harderwijk zoekt parkeerplaatsen

Weiburg
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Zoals het ernaar uitziet zal het ziekenhuis Sint Jansdal, samen met de gemeente Harderwijk op zoek moeten gaan naar 350-450 parkeerplaatsen voor de medewerkers van het ziekenhuis. Want op 21 augustus 2012 is er beroep ingesteld, tegen wederom verlengen van de tijdelijke parkeerplaats op het voormalige Struikterrein nabij NS Station. Het ziekenhuis heeft na de bouw van haar nieuwe parkeergarage (586 parkeerplaatsen), nog meer uitbreidingsplannen en vorig jaar is al kenbaar gemaakt dat er een structureel tekort zal zijn aan parkeerruimte voor bezoekers en medewerkers. Om de toekomst veilig te stellen heeft de directie van het ziekenhuis, gemeente Harderwijk en de SNS Bank al afspraken gemaakt met de curator, die het faillissement beheerd van Hoogevest. Waarvan het Sint Jansdal een gedeelte op de Weiburg voor haar 350 parkeerplekken huurt. 

.


Waar mag ik nog parkeren in Harderwijk
In de gemeente Harderwijk is het de algemene regel dat bedrijven en instellingen, zoals het ziekenhuis voldoende eigen parkeermogelijkheden dienen te hebben op eigen erf. Dit is vastgelegd in allerlei besluiten visies van het college en de gemeenteraad. Maar om het bouwen van de nieuwe parkeergarage bij het Sint Jansdal mogelijk te maken, konden de medewerkers van het ziekenhuis sinds 2007 tijdelijk parkeren op het Struikterrein aan de Beemd. De overeenkomst was tot en met 12 augustus 2012 waarmee er maximaal vijf jaar geparkeerd mocht worden. Tijdens deze bouw periode konden medewerkers die wonen in het postcodegebied van Harderwijk, niet parkeren op het ziekenhuis- of Struikterrein. Zodoende deze gingen rondzwerven in de straten rondom het ziekenhuis. Vooral tijdens werkdagen is de parkeeroverlast het grootst, want alleen in het weekend en avonddiensten mogen de medewerkers parkeren op het eigen terrein van het ziekenhuis.

Blauwe Zone
De gemeente Harderwijk ontving de afgelopen jaren al enige klachten van bewoners rondom het ziekenhuis, dat medewerkers parkeeroverlast veroorzaken bij hun in de straat of buurt. Bewoners aan de Stationslaan wilde graag een blauwe zone. Op het Sint-Janshof zijn harde afspraken gemaakt. Nu zit de gemeente in een lastige situatie omdat zij vorig jaar kenbaar maakte, de parkeeroverlast van het ziekenhuispersoneel en de bezoekers na november 2011 zal verdwijnen. ”Dan zijn er voldoende parkeerplaatsen bij het ziekenhuis,” zo heeft de gemeente omwonenden laten weten. Helaas het ziekenhuis handhaaft hun postcodebeleid voor de medewerkers. Daarnaast heeft deze maand het Wijkplatform Stadsweiden bij de gemeente aandacht gevraagd voor de parkeeroverlast aan de Breewijd.

Zone Het Nachthok
Om het onderwerp parkeren breder op de politieke agenda te krijgen is er door een bewoner uit de historische buurt Het Nachthok, beroep ingesteld bij de Rechtbank Zutphen. Want de gemeente Harderwijk heeft op 11 juli 2012 een gedoogbesluit afgegeven om het tijdelijke parkeren op het Struikterrein, met nog eens vijf jaar te verlengen. Daarnaast is er een handhavingverzoek ingediend om het parkeren te beëindigen, volgens Richard Schouten kan de gemeente Harderwijk een tijdelijke vergunning niet telkens verlengen om zodoende alsnog een parkeerplaats te krijgen voor treinreizigers. Daarbij wil het college geen maatregelen nemen om de parkeeroverlast in en om het Nachthok te laten afnemen en de verkeersveiligheid te verbeteren.