De tegenprestatie: nuttig voor samenleving én bijstandsgerechtigden

HarderwijkAanpak
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

Per 1 januari 2015 treden de Participatiewet en nieuwe bijstandsregels in werking. Vanaf dan kan de gemeente aan iemand met een bijstandsuitkering of IOAW of IOAZ vragen om iets terug te doen voor zijn of haar uitkering. Dat kan door onbeloonde maatschappelijk nuttige activiteiten uit te voeren op bijvoorbeeld een school of in een wijkhuis. Deze activiteiten zijn nuttig voor de samenleving, maar ook nuttig voor mensen zelf. Een tegenprestatie levert namelijk sociale contacten en zingeving op, maar kan ook zorgen voor bijvoorbeeld nieuwe ervaringen en een werkritme.

.

 

Wat geldt als een tegenprestatie?
Bij een tegenprestatie gaat het om een onbetaalde maatschappelijk nuttige activiteit van beperkte duur en omvang, bijvoorbeeld voor een paar uur per dag of per week gedurende een paar weken of maanden. Het mag geen werk zijn waarvoor iemand regulier betaald hoort te worden. De gemeente bepaalt in een verordening zelf de inhoud, omvang en duur van de tegenprestatie. Hierbij houdt de gemeente rekening met iemands persoonlijke omstandigheden. [Optioneel: hier kan de gemeente eigen voorbeelden aan toevoegen waaruit de tegenprestatie kan bestaan. ]

Wie al vrijwilligerswerk verricht, kan met de gemeente overleggen of dit als tegenprestatie kan gelden. Wie mantelzorg verleent, kan de gemeente verzoeken om geen tegenprestatie te leveren zolang de mantelzorg verleend wordt. Gemeenten voegen hier hun eigen beleid toe m.b.t. vrijwilligerswerk en mantelzorg.

Wat gebeurt er als iemand geen tegenprestatie wil leveren?
Wanneer iemand weigert een tegenprestatie te verrichten, bepaalt de gemeente of diegene een lagere uitkering krijgt. De gemeente bepaalt zelf de hoogte van de verlaging en de duur.

Voor meer informatie Socialedienst Veluwerand Harderwijk www.socialedienstveluwerand.nl/

 

http://www.socialedienstveluwerand.nl