Zorgen over uitvoering OV-visie

Station Harderwijk
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

De provincie Gelderland heeft een OV-visie opgesteld over de toekomst van het Openbaar Vervoer in Gelderland. Hierin stapt de provincie af van het gebruikelijke net van streek- stads- en buurtbussen. Daarvoor in de plaats komen vastnet, stadsnet en flexnet. Het vastnet wordt gevormd door het spoor en frequente bussen op de drukst bezette lijnen buiten de steden. Het stadsnet is vergelijkbaar met de huidige stadsbussen en het flexnet moet worden gevormd door op maat gesneden vervoersconcepten van marktpartijen en vrijwilligers. Er wordt hiervoor gekozen vanwege de veranderende vervoervraag van de reizigers. Ook zorgen ontwikkelingen als verstedelijking en krimp voor andere vervoersstromen en dalen de inkomsten voor de provincie door bezuinigingen van het Rijk..

ROCOV Gelderland - Stadsregio vind de visie een prima uitgangspunt, maar heeft zorgen over de verdere uitwerking. Het ROCOV onderkent de noodzaak om kritisch naar het huidige netwerk te kijken. Door bezuinigingen staat de betaalbaarheid van het OV-systeem onder druk. Het ROCOV staat dan ook niet onwelwillend tegenover nieuwe vormen van vervoer die het gat tussen de snelle lijnen en de onderkant van de OV-markt kunnen opvangen. Deze systemen moeten echter wel voldoen aan de criteria van goed OV. In de ogen van het ROCOV is het onduidelijk of bij uitvoering van de visie aan deze criteria kan worden voldaan. Met name het flexnet is uiterst kwetsbaar; het is nu nog onvoldoende is gewaarborgd dat het flexnet een goede uitwerking krijgt. Daarnaast is het ROCOV van mening dat een bezuiniging van het Rijk op BDU-middelen ook door de provincie deels opgevangen kan worden. Dit is een kwestie van het stellen van prioriteiten. Zo kan worden overwogen minder geld in de aanleg van wegen te steken en meer geld over te hebben voor het openbaar vervoer.

Volgens het ROCOV is er onvoldoende aandacht voor de tarieven in het OV en worden de keuzes onvoldoende onderbouwd. Ook zijn er zorgen over het gebruik van ICT-toepassingen bij het voorzien van reizigers in hun vervoerbehoefte door het flexnet. Dit geldt in het bijzonder voor kwetsbare groepen. Ook heeft het ROCOV zorgen over de leefbaarheid op het platteland en de kwetsbaarheid van de inzet van vrijwilligers.

Het ROCOV is van mening dat de overheid een verantwoordelijkheid heeft naar al haar inwoners. Alle bewoners van Gelderland hebben recht op vervoer, ongeacht hun inkomen of mogelijkheden. Daarom dient de overheid altijd een vangnet van vervoer te garanderen tegen redelijke prijs voor de reiziger daar waar geen regulier OV aanwezig is en het maatwerk niet kan worden ingevuld. Het ROCOV verwacht van de provincie dan ook een beleid waarmee vervoer beschikbaar is voor iedereen.

Bron: http://www.rocovgelderland.n