eik station harderwijkMet het verplaatsen in maart 2014 van de bijzondere boom in het Nassaupark, werd het startschot gegeven van de herinrichting van het Stationsgebied ‪‎Harderwijk‬. De bedoeling was dat de boom een groene blikvanger zou worden bij de ingang van tunnel onder het spoor. Het ziet ernaar uit dat het hout van de Eik zal worden gebruikt voor het zitelement wat onder de luifel van het Stationsgebouw komt en zitbankjes voor in het park. Ook wordt gekeken of er nog een klimtoestel van gemaakt kan worden. Omdat er gevaar bestaat dat takken uit de Eik waaien is besloten de kap op zo kort mogelijke termijn uit te voeren. De kap wordt daarom al op 25 september uitgevoerd. (nieuwe datum)

 

Groen
Vanwege de aanleg van de spoortunnel was het noodzakelijk de boom te kappen of te verplaatsen. De gemeente heeft gekozen om de Eik te verplaatsen en een nieuwe plek in het toekomstige park te geven. De verplaatsing van de eik was aanvankelijk een succes. Echter in mei 2015 werd duidelijk dat het minder goed ging met de eik en al snel werd duidelijk dat de boom ernstig was verzwakt door een tekort aan water. Hierdoor werd het een aantrekkelijke plek voor eikenspintkever. Ondanks de goede verzorging van de eik die geborgd is in de nazorg van BSI Bomenservice, heeft de eik de ernstige aantasting door de insecten niet overleeft. De schade is zo ernstig dat besloten is de oude boom te gaan kappen.

 

Schuld
De afgelopen weken vond een zwartepietenspel plaats tussen de gemeente, aannemers Reef/Strukton en BSI Bomenservice. Het is duidelijk dat de pompen nabij de boom veel water hebben ontrokken en de beregeningsinstallatie dit niet heeft kunnen compenseren. “ik sta klaar met de kettingzaag” reageerde één van de verantwoordelijke ambtenaren eerder deze maand, “wij kijken het voorlopig nog even aan of de boom herstelt want anders wordt het een te groot risico voor de omgeving.”

 

Nieuwe aanplant
Omdat een oude eik als deze niet te vervangen is, wordt er gezocht naar een alternatief. BSI, de firma die de Eik heeft verplaatst, stelt nieuwe bomen ter beschikking, deze zullen naar verwachting eind 2016 worden geplaatst.
Copyright © 2019 Het Nachthok. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates